Kistlägga

Vad innebär det att kistlägga?

Kistläggning är att man lägger den avlidne i kistan. När man beställer en kista ingår en kudde och ett täcke, och ett sveplakan. (Alla måste kistläggas, ligga i en kista, oavsett man väljer kremering eller jorbegravning)


När vi hämtar någon som gått bort vill vi gärna hämta i kista direkt. Vissa byråer hämtar oftast på bår vilket man ibland inte kan undvika, men vi känner att det är värdigare att kunna kistlägga direkt.


Den kista man väljer vid kremering är oftast den lite enklare transportkistan tillverkad enbart av spånskiva, men den kan även användas vid en begravning, då med bårtäcke. Då draperas ett vackert tyg på kistan så att den inte syns men man ser ändå konturerna av kistan.


Under ''kistor'' här ovan har vi många kistor i olika utföranden och priser. Finns det möjlighet att bestämma en kista innan vi hämtar den avlidne så blir det i den vi hämtar och inte på bår.


Vi gör kistläggningen lika för alla även om ingen kommer att se den anhörige/a. Vet man den avlidnes önskemål om egna kläder så tar vi med dem vid kistläggningen. Vi på byrån har annars alltid en svepskjorta med oss, det är en klädnad som ser ut som en lång vit skjorta, som vi klär på om inget annat önskas.


Vi är oerhört noga med att de ska ligga fint, ha täcke o kudde vackert lagda och känner det som en viktig del av vårt arbete som begravningsentreprenörer. Vi hanterar varje avliden med stor respekt och vill att deras sista vila ska vara så respektfull och fin den bara kan vara.


Vill man finns det möjlighet att lägga med något i kistan tex en kär sak, en teckning eller något annat, då ger ni det till oss, så ordnar vi det.


Ibland vill man se den avlidne/a efter kistläggning och då finns den möjlighen, bara kontakta oss så ordnar vi en tid för det. Detta kallas för ett personligt avsked. 


Vill ni ha ett foto på kistläggningen så finns även den möjligheten.

''När min mamma dog så klädde vi kistan med hennes kudde och örngott, hon kläddes även i sin finaste vita blus och en rosa stickad tröja med knappar. Min vän som var med och kistlade med mig, (vi är oftast två) tog på henne ett fint långt pärlhalsband. Mamma såg ut som om hon skulle gå på kalas.

              

Det blev ett fint minne att ha med sig.''